Középfölde Szerepjáték

Középföldén játszódó fórum alapú szerepjáték
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in
Log in
Username:
Password:
Log in automatically: 
:: I forgot my password
Multiváltó
Felhasználónév:


Jelszó:


Latest topics
» Jártasságok
Mordor Icon_minitimeSat Jul 20, 2019 10:19 pm by Shaddaq

» A Ködhegység mentén
Mordor Icon_minitimeSun Jun 02, 2019 11:08 pm by Shaddaq

» Mordor
Mordor Icon_minitimeSun Jun 02, 2019 10:49 pm by Shaddaq

» Gondor
Mordor Icon_minitimeSun Jun 02, 2019 10:19 pm by Shaddaq

» Rohan
Mordor Icon_minitimeSun Jun 02, 2019 8:05 pm by Shaddaq

» Eriador
Mordor Icon_minitimeSun Jun 02, 2019 7:28 pm by Shaddaq

» Your first subject
Mordor Icon_minitimeTue May 07, 2019 9:45 pm by Shaddaq

Statistics
We have 1 registered user
The newest registered user is Shaddaq

Our users have posted a total of 26 messages in 7 subjects
Who is online?
In total there is 1 user online :: 0 Registered, 0 Hidden and 1 Guest

None

Most users ever online was 3 on Wed May 08, 2019 8:20 pm

Share
 

 Mordor

Go down 
AuthorMessage
Shaddaq
Admin
Shaddaq

Posts : 26
Join date : 2019-05-07

Mordor Empty
PostSubject: Mordor   Mordor Icon_minitimeSun Jun 02, 2019 10:36 pm

Szauron a másodkorban kezdte el kiépíteni hatalmát keleten, amikor Morgoth hatalmának megdöntése után ide menekült. A Szilmarilok említi, hogy a tündék földjein kívül Szauron uralkodott mindenhol. Hosszú eriadori tartózkodása után 1000 körül kezdte el Mordor megerősítését a númenoriakkal szemben. 1200 körül hagyta el birodalmát, és Annatarként visszatért északra. 1500 körül tért vissza Mordorba, ám az Egy Gyűrű elkészítése után lelepleződött, ezért 1695-ben nyílt háborút kezdett a tündék ellen. Lerombolta Eregiont, és folytatta a terjeszkedést: 1697-re elfoglalta Eriadort (Völgyzugoly és Mória kivételével), és minden területet a tengertől keletre. 1700-as, sarn-gázlói veresége után visszatért Mordorba, ám a númenoriak sorra építették erődjeiket a tengerparton, ezzel bezárták Szauront Mordorba. Mivel a dúnadánok erejével nem bírt, ezért cselhez folyamodott: a númenori Tar-Calion király túszaként a szigetre ment, és fellázította a Valák ellen, aminek következményeként Númenor elpusztult. Ám Szauron testét is elnyelte a mélység, csak szelleme tért vissza Mordorba.

Amikor a númenori menekültek birodalmat alapítottak országa határán (Gondor), Szauron újra háborúra készítette szolgáit, ám az Utolsó Szövetség támadott előbb: Dagorlad síkján megverték Szauron szolgáit és megostromolták a Barad-dûrt. Ott esett el Gil-galad nagykirály, Elendil nagykirály és fia Anárion, ám Isildur levágta Szauron ujjáról a gyűrűt, az pedig otthagyta testét és elmenekült.

A númenoriak lerombolták Barad-dûrt, és megtisztították Mordort. Erődöket építettek a hegyeken, hogy elzárják az országot Szauron szolgáitól. Az sokáig üresen állt, ám ahogy Gondor hatalma hanyatlott, a Nazgûlok vezetésével sokan visszatértek, és amikor Gondor népe már nem tudta őrizni az erődöket, átkeltek az Ephel Dúath hágóin. Elfoglalták Minas Ithilt, és tanyát vertek benne, ettől kezdve Minas Morgulnak hívták. Itt esett fogságba Gondor utolsó királya, Earnur, amikor egyedül lovagolt át, hogy megvívjon a Boszorkányúrral.

Gondor hanyatlása Mordor lassú erősödését jelentette addig, hogy Szauron ismét megjelenhetett Középföldén, igaz ekkor még Dol Guldur erődjében. Mikor azonban onnan kiűzték (ez a hobbit cselekményével párhuzamosan történt), visszatért Mordorba, és felépíttette a Barad-dûrt. Jelenleg háborúra készül az ország, azonban a sötét mágia elhomályosítja minden kíváncsiskodó tekintetét.

Népessége főleg különböző orkokból, trollokból, fekete númenoriakból és más gonosz teremtményekből áll. Szauron jelenleg csak egy szellemalak, éppen ezért nem ő vezeti az országot. Mordor élén három sötét alak áll, akiknek kilétéről nincs információ.
Back to top Go down
View user profile http://kozepfoldefrpg.hungarianforum.com
Shaddaq
Admin
Shaddaq

Posts : 26
Join date : 2019-05-07

Mordor Empty
PostSubject: Re: Mordor   Mordor Icon_minitimeSun Jun 02, 2019 10:42 pm

Dagorlad

Történelmileg Mordorhoz tartozik a Dagorlad, a Csatamező is. Ez a Cirith Gorgor előtt elterülő síkság nagy csaták színtere volt, innen a név. Maga a terület száraz síkság volt a hegyek és a mocsár között.


Gorgoroth

A Végzet-hegye és az előbbi két hegység között elterülő fennsík neve Gorgoroth, a lávafennsík. Ennek tengerszint feletti magassága valószínűleg meghaladja Udûnét és Lithlad síkságáét. A talajt tarkító számos repedésből láva áramlik fel, és az évek alatt rendkívül vastag rétegekben rakódott le. A síkság kopár, semmi nem terem meg rajta.


Lithlad

Lithladon, a hamusíkon a természeti tényezők sokkal kedvezőbbek, így földművelést lehet folytatni. A kőzetek nagymértékben lepusztultak, az ennek eredményeképpen létrejött talaj igen termékeny. A félszáraz éghajlaton a vízellátást nehéz megoldani, mert a Núrnen zord beltengere sós vizű. A hegyekből lefutó vizek táplálják az itteni földek csatornáit. A földművelést különböző külföldről összeszedett rabszolgák végzik.


Orodruin
A Gorgoroth-síkság délkeleti végén áll Orodruin vulkánja, a Tűz Hegye vagy Végzet Hegye (sinda nyelven Amon Amarth). Kitöréseinek fénye vészjósló, narancsvörös fényt vet a Mordor fölött lebegő sűrű felhőtömegre. A talaj repedéseiből tűz és forró gőz tör fel, a földet fullasztó vulkáni hamu borítja.
A vulkán katlanjában készítette el Szauron az Egy Gyűrűt, és itt is lehet elpusztítani.
Back to top Go down
View user profile http://kozepfoldefrpg.hungarianforum.com
Shaddaq
Admin
Shaddaq

Posts : 26
Join date : 2019-05-07

Mordor Empty
PostSubject: Re: Mordor   Mordor Icon_minitimeSun Jun 02, 2019 10:49 pm

Barad-dûr

Barad-dûr, Mordor tornyai közül a leghatalmasabb. Nem sokkal azután épült, hogy Szauron megalkotta az Egy Gyűrűt. Ez volt a Sötét Úr legnagyobb erődje, amelyet a Gyűrű hatalmával emelt, hogy az alapjait mindaddig ne lehessen megingatni, amíg a Gyűrű létezik. A legmagasabb tornyot a csúcsától az ezernyi börtön mélyéig Szauron hatalma járja át.


Sammath Naur

A Sammath Naur a Tűz Csarnoka, amely Szauron Útjának a végén található. Farkasfejekkel díszített kaput vájtak az Orodruinba, a láva felett kőhidat emeltek. Szauron itt készítette az Egy Gyűrűt.


Minas Morgul

Minas Morgul (sindarin nyelven a Boszorkányság Tornya), korábbi nevén Minas Ithil (A Hold Tornya), város Mordor nyugati szélén, az Ephel Dúath lábánál. Elendil fia Isildur építette a Másodkor vége előtt. A város a Minas Ithil, a Hold Tornya nevet kapta. Itt élt Isildur feleségével, gyermekeivel (Elendur, Aratan, Ciryon és Valandil), ameddig Szauron elő nem jött Mordorból, megszállta Minas Ithilt, és elégette az ott elültetett Fehér Fát. Miután Szauron hatalmát megdöntötték, a torony ismét Gondorhoz került. De a Fekete Vészben sok gondori meghalt, és az őrök, akik a Mordort őrző tornyokban laktak, elpusztultak. Angmar megdöntése után, 2000-ben az angmari boszorkánykirály ostrom alá vette a tornyot, és az ott maradt néhány századot, akiket Earnil betelepített, lemészárolták. Ezután a boszorkányúr és a Gyűrűlidércek lakhelye lett.


Morannon
A Harmadkor kezdetén, miután az Utolsó Szövetség legyőzte Szauront, Gondor erődöket épített Mordor határain, hogy szemmel tarthassa az ott élő gonosz teremtményeket. A legnagyobb erődök Cirith Gorgornál, a Kísértethágónál álltak, mert itt volt a legkönnyebb átjárni a hegyek között. Miután a Fekete Vész idején Gondor népessége megfogyatkozott, 1636-tól az erődök elhagyatottá váltak, Gondor felhagyott őrzésükkel. Később, Szauron visszatérésével ismét helyőrségekké váltak.

A mély hegyszorost egy köves lejtő zárja le, amibe egyetlen vaskaput vágtak, három boltozatos kapunyílással. Ez Morannon, a Fekete Kapu. A sziklák mindkét oldalán barlangokat, járatokat vájtak a kőbe. A hágó nyílásából, talapzatukkal egy árokforma völgybe állva, két kopár, fekete csúcs nyúl ki, rajtuk az Agyartornyokkal: a Narchosttal (tűzerőd) és a Carchosttal (fogerőd). A tornyok ablakai északra, keletre és nyugatra néznek, a Morannonhoz vezető utakra: északon Dagorladra, keleten Rhûnra, nyugaton Minas Morgul felé és onnan a Haradba vezető utakra.

Morannon jelenleg gondori katonák kezén van. Az ő dolguk a Fekete Kapu védelme, bár akik itt szolgálnak, azok többnyire valamilyen büntetés miatt vannak itt. A katonák minimális támogatást és élelmet kapnak, éppen annyit amennyi elég ahhoz, hogy ne haljanak éhen, vagy ne gyengüljenek el.
Back to top Go down
View user profile http://kozepfoldefrpg.hungarianforum.com
Sponsored content
Mordor Empty
PostSubject: Re: Mordor   Mordor Icon_minitime

Back to top Go down
 
Mordor
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Középfölde Szerepjáték :: Lexikon :: Középfölde Ismertető :: Helyszínek-
Jump to: