Középfölde Szerepjáték

Középföldén játszódó fórum alapú szerepjáték
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in
Log in
Username:
Password:
Log in automatically: 
:: I forgot my password
Multiváltó
Felhasználónév:


Jelszó:


Latest topics
» Jártasságok
Gondor Icon_minitimeSat Jul 20, 2019 10:19 pm by Shaddaq

» A Ködhegység mentén
Gondor Icon_minitimeSun Jun 02, 2019 11:08 pm by Shaddaq

» Mordor
Gondor Icon_minitimeSun Jun 02, 2019 10:49 pm by Shaddaq

» Gondor
Gondor Icon_minitimeSun Jun 02, 2019 10:19 pm by Shaddaq

» Rohan
Gondor Icon_minitimeSun Jun 02, 2019 8:05 pm by Shaddaq

» Eriador
Gondor Icon_minitimeSun Jun 02, 2019 7:28 pm by Shaddaq

» Your first subject
Gondor Icon_minitimeTue May 07, 2019 9:45 pm by Shaddaq

Statistics
We have 1 registered user
The newest registered user is Shaddaq

Our users have posted a total of 26 messages in 7 subjects
Who is online?
In total there is 1 user online :: 0 Registered, 0 Hidden and 1 Guest

None

Most users ever online was 3 on Wed May 08, 2019 8:20 pm

Share
 

 Gondor

Go down 
AuthorMessage
Shaddaq
Admin
Shaddaq

Posts : 26
Join date : 2019-05-07

Gondor Empty
PostSubject: Gondor   Gondor Icon_minitimeSun Jun 02, 2019 10:06 pm

Gondor
Isildur és Anárion, Elendil fiai alapították, Númenor bukása után. Gondor testvérkirálysága az Elendil által alapított északi Arnor. Gondor Mordortól nyugatra helyezkedik el, a belfalasi öböl mellett. A neve annyit tesz, hogy Kőföld, a Sinda gond (kő) és (n)dor (föld) szavakból, leginkább a területén elhelyezkedő hegyláncok miatt, mint például az Ered Nimrais. Egy másik feltételezett magyarázat a Quenya Ondonóre szóra vezeti vissza Gondor nevét.

Númenor Hűségeseit többnyire szívesen fogadták a korábban már gyarmatosított parti területek lakói és telepesei. Az Anduin torkolatától északra élő emberek alávetették magukat Elendil uralmának, ellenben a Nagy Folyótól délebbre élők nem voltak hajlandóak elismerni a Száműzötteket új uraiknak.

Gondor alapításakor a númenoriak már megosztottak voltak, egy részük a gonosz oldalára állt (Fekete Númenoriak). Az ő telepeik (mint például Umbar) később is ellenségesek maradtak Gondorral szemben.
A Száműzöttek több nagy, kőből épült várost és várat építettek, ezekben helyzeték el a palantírokat. Isildur városa Minas Ithil (a Felkelő Hold Tornya) volt, itt ültette el a Fehér Fát. Testvérének, anárionnak a városa, Minas Anor, a Lenyugvó Nap Tornya a Fehér-hegység lábánál épült. Minas Ithil eleste után Minas Tirith lett a neve, itt ültették el a Fehér Fa csemetéjét, és a királyok is itt uralkodtak. Osgiliath (a Csillagok Városa) volt Gondor fővárosa, amely az Anduin két partján terült el a két torony között. A város hatalmas kő hídján torony állt, itt helyezték el a fő palantírt. A númenori alapítású erősségek közé tartozik még a Ködhegység déli lábainál elhelyezkedő Angrenost, Orthanc nevű hatalmas tornyával együtt, és Aglarond, amely az Ered Nimrais völgyében volt. Aglarondot, melynek palantírja nem volt, a rohírok később Helm-szurdokként, a benne épült várat pedig Kürtvárként ismerték.

A másodkor végén Sauron visszatért Mordorba, és háborút indított Gondor ellen, elfoglalta Minas Ithilt és elégette a fehér fát. Isildur családjával együtt Arnorba menekült, míg fivére, Anárion Gondort védte. Végül a gondoriak a tündékkel megalapították az Emberek és Tündék Utolsó Szövetségét, egyéb népeket is egységbe vonva, hogy Mordorral egyszer és mindenkorra leszámoljanak. Noha a Szövetség győzedelmesnek bizonyult és elűzte Sauront, ő végül visszatért a harmadkorban, hogy tovább fenyegesse Gondor és Arnor békéjét.
Back to top Go down
View user profile http://kozepfoldefrpg.hungarianforum.com
Shaddaq
Admin
Shaddaq

Posts : 26
Join date : 2019-05-07

Gondor Empty
PostSubject: Re: Gondor   Gondor Icon_minitimeSun Jun 02, 2019 10:14 pm

Osgiliath

Gondor megalapítása után e város lett Gondor fővárosa, ahol elhelyezték a fő palantírt. Védelmére építették Minas Anort (A Felkelő Nap tornya) és Minas Ithilt (A Felkelő Hold tornya). Kezdetben ebben a városban kormányoztak a királyok, ám a későbbi háborúk nyomán Ithiliával együtt perifériává süllyedt, közigazgatási szerepét Minas Tirith (egykor Minas Anor) vette át. Mivel az Anduinon egyedül Osgiliathban épült kőhíd, ezért a város mindig fontos célpontja volt Mordor seregeinek.


Pelargir

Pelargir Gondor legősibb városa, ami a hűségesek menedéke volt a Másodkorban. Itt kötöttek ki Elendil fiai Númenor bukása után és itt horgonyoztak Gondor hajóskirályainak hajóhadai. A Harmadkorban Pelargir Gondor többi részéhez hasonlóan hanyatlásnak indult, de továbbra is forgalmas kikötő maradt.
Back to top Go down
View user profile http://kozepfoldefrpg.hungarianforum.com
Shaddaq
Admin
Shaddaq

Posts : 26
Join date : 2019-05-07

Gondor Empty
PostSubject: Re: Gondor   Gondor Icon_minitimeSun Jun 02, 2019 10:19 pm

Minas Tirith

A Gondor megalapítását követően épült első városok egyike. Eredeti neve Minas Anor, azaz a Felkelő nap tornya. A város a Fehér-hegység legkeletibb tagjának, a Mindolluin hegyének lábánál épült fel. Miután Osgiliath elesett, ide költözött át a királyi udvar, ez lett Gondor fővárosa. A Harmadkor 2002. évében, Minas Ithil elestével új nevet kapott, így lett Minas Tirith, az Őrtorony. A város az Őrhegyen épült, amely egy kisebb, csaknem kör alakú hegy volt. A város jellegzetessége a hatalmas kőbástya, sziklakiszögellés, amely a hét szintű város legalsó szintjétől a fellegvárig magasodott, és "éle, mint a hajóorr nézett keletre".
A város hét szinten épült, mindegyik szintjét egy fal védi. Mindegyik falnak külön kapuja van. Az első szinten, a Nagykapuval szemben húzódik a sziklakiszögellés lába. A Fellegvárba vivő kacskaringós útra bal kéz felé lehet rátérni. Erről ágazik le egy utca, ahol a Régi Vendégház áll, ez a Mécseskészítők utcája, a Rath Celerdain. Tovább folytatva az egyszer jobbra, majd balra kanyarodó utat egyre feljebb jutunk az Őrhegy lejtőin. A hatodik szint déli oldalán van az Ispotály épülete és az istállók. Az istállók mellett közvetlenül egy alagút vájta át a sziklakiszögellést. Ezt az utat követve egy lépcsős feljárón lehet feljutni a Fellegvárba. A Fellegvárban áll a királyok Fehér Fája és itt magasodik Ecthelion Fehér Tornya, valamint a Királyi Palota. Az Őrhegyet egy lapos hegyhát köti össze Mindolluin hegyével, ezen a hegyháton áll a hajdani királyok és helytartók sírjai. A hatodik szintről út vezet ide, de ezt a Fen Hollen, a Zárt Ajtó őrzi. A kapun átlépve húzódik a Rath Dínen, a Csendes Út.
Back to top Go down
View user profile http://kozepfoldefrpg.hungarianforum.com
Sponsored content
Gondor Empty
PostSubject: Re: Gondor   Gondor Icon_minitime

Back to top Go down
 
Gondor
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Középfölde Szerepjáték :: Lexikon :: Középfölde Ismertető :: Helyszínek-
Jump to: